Apothekers verkopen geen handgels aan particulieren, paracetamol slechts één doosje (update)

Apothekers verkopen de alcoholgels die ze zelf maken, niet aan particulieren. Ook voor mondmaskers kan je nog steeds niet terecht bij de apotheek. "Voor maskers en handgels moet je niet komen of bellen", benadrukt Lieven Zwaenepoel van apothekersbond APB. Inmiddels is de eerdere stormloop op paracetamol wel gaan liggen

Omdat desinfecterende gels massaal de deur uit vlogen wegens het coronavirus, werd er een reeks uitzonderingsmaatregelen ingevoerd. Om het aanbod te verzekeren, mogen apothekers ethanol nu zelf verwerken tot handgels. Maar die mogen niet verkocht worden aan particulieren, benadrukt Zwaenepoel. "Ze mogen enkel gebruikt worden om zorgverstrekkers te bevoorraden. Zelfs aan mensen met andere essentiële beroepen mogen we ze niet meegeven."

Ook rond het pijnstillend en koortsverlagend medicijn paracetamol zijn er maatregelen van kracht. "Na de irrationele stormloop van maandag hadden we zelf al een richtlijn uitgevaardigd aan apothekers om de hoeveelheid per persoon te beperken", zegt Zwaenepoel. "Sinds gisteren (donderdag, red.) is er ook een dwingende richtlijn van het FAGG (federaal geneesmiddelenagentschap, red.)."

Het FAGG legt op dat apothekers nog slechts één doosje paracetamol per gezin mogen verkopen. "De richtlijn zegt ook om de aankoop in het patiëntendossier te registeren, zodat mensen niet elke dag één doosje kunnen komen halen. Daarnaast vraagt het FAGG om enkel kleine verpakkingen te geven."

Zwaenepoel benadrukt dat het niet nodig is om paracetamol in te slaan. "Apotheken blijven open en er is voldoende voorraad", zegt hij. "Stockeer de medicijnen niet, want dan dreigen mensen die ze echt nodig hebben, er niet meer aan te kunnen raken."

De apothekersbond herhaalt tot slot nogmaals dat mensen met symptomen van het coronavirus, eerst moeten bellen voor ze naar de apotheker komen. "Bel ook alleen in dat geval op, anders staan de lijnen roodgloeiend", zegt Zwaenepoel. "Andere mensen kunnen gewoon langskomen."

"Storm nu toch gaan liggen"

Tot zover de situatie enkele dagen geleden. Inmiddels is het rustiger in de apotheken en de grote stormloop op paracetamol is gaan liggen, waardoor de normale bevoorrading weer op peil is en er dus geen tekort is aan koortswerende middelen. Dat zegt Lieven Zwaenepoel van apothekersbond APB in een nieuwe reactie. De inmiddels door de overheid opgelegde beperking van één verpakking paracetamol per gezin blijft van kracht.

Wel nog handgeltekort

Wie naar de apotheek trekt om alcoholgel in te slaan, komt in de meeste gevallen nog altijd van een kale reis terug. "Die alcohol is niet bedoeld voor particulieren. We kunnen opnieuw ontsmettingsmiddelen produceren, maar wij mogen die uitsluitend aan zorgverstrekkers leveren", aldus Zwaenepoel. Industrieel gefabriceerde handgels zijn mogelijk wel nog verkrijgbaar in de apotheek.

 

Hij benadrukt dat alcohol sowieso stilaan af te raden is voor de burger. "De regel is water en zeep, grondig en regelmatig wassen is efficiënter dan alcoholgel." Een overdaad aan alcoholgels is overigens schadelijk voor de handen, geeft hij nog mee.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.