82 sterfgevallen en in totaal nu 927 op intensive care - nog steeds stijging minder sterk

Er werden 82 sterfgevallen geregistreerd de voorbije 24u, in totaal zijn dat er voor ons land nu 513. Er zijn 4.524 personen gehospitaliseerd, van wie 927 op intensieve zorg. De cijfers stijgen nog, maar covid-19 lijkt iets in sterkte af te nemen in groei dankzij inspanningen.

Van de 82 nieuwe sterfgevallen woonden 46 mensen in Vlaanderen, 22 in Wallonië en 14 in Brussel.

De voorbije 24 uur hebben 1.063 mensen positief getest, wat het totaal op 11.899 bevestigde gevallen brengt. Zoals bekend is dat een onderschatting, omdat lang niet iedereen getest wordt. Van de besmettingen wonen er 683 in Vlaanderen (64 pct), 164 (15 pct) in Wallonië en 198 (19 pct) in Brussel. Voor 18 gevallen waren geen locatiegegevens beschikbaar.

Naast deze cijfergegevens nog enkele mededelingen van de experts:

1 – intensieve zorg stijgt nog, en zal dat blijven doen, maar intensiteit stijging zwakt af, epidemie begint te verminderen in kracht dankzij onze inspanningen.

2 – WZC’s: moeten goed beschermd worden. Als virus er  niet aanwezig is, mogen gewone sociale activiteiten verderlopen mits inachtname bescherming.

Als er wel van besmetting sprake is, proberen verdere verspreiding tegen te gaan zo snel mogelijk en dan eventueel te vragen dat mensen op hun kamer blijven. Dat kan stresserend zijn voor personeel of bewoners en vergt contact onderhouden telefonisch contact met deze mensen.

Bezetting intensive care

Voor de duidelijkheid: op dit ogenblik zijn er 1.765 bedden uitsluitend voor Covid, die voor 53% zijn ingenomen. Daarnaast zijn er ruim 1.000 bedden voor niet-Covid (courante pathologieën).

Er  kan een transfert patiënten tussen regio's plaatsvinden zoals vanuit LImburg dat zwaar onder druk staat.

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.