40 procent van bezoeken aan apotheker zijn niet essentieel (Onderzoek VUB)

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een barometer opgestart die bij de apothekers peilt naar de impact van het coronavirus op hun werking. Hieruit blijkt dat twee op de drie bezoeken aan de apotheek corona-gerelateerd zijn, maar ook dat 40 procent van de bezoeken niet essentieel waren.

Professor Eline Tommelein van de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB monitort sinds 15 maart de impact van het coronavirus bij de apothekers. Bij haar laatste bevraging kon ze 637 apotheken, goed voor iets meer dan 2.000 apothekers, bereiken.

Het is vooral de werkdruk op de apothekers die flink is toegenomen, mede door een daling van het aantal huisartsenbezoeken. Hoewel er ook in de apothekers zieken en afwezigen zijn onder het personeel, blijven ze open voor advies en voor de nodige medicatie.

De druk is voelbaar, want 1 op 10 apothekers geeft aan dat ze fysiek en mentaal onder druk staan. Bovendien voelen de apothekers zich nu angstiger bij het uitoefenen van hun beroep. Twee op drie bezoeken aan de apotheek zijn dan ook corona-gerelateerd, hoewel 40 procent van de bezoeken niet essentieel zijn.

"Na een serieuze toename in apotheekbezoeken de vorige weken, zien we nu een terugkeer naar een normale bezoekersfrequentie. Het aantal telefonische contacten ligt wel gevoelig hoger, met voor de meeste apotheken meer dan een verdubbeling. Dit gaat tot gemiddeld bijna 30 telefonische contacten per dag," stelt VUB-professor Tommelein vast.

Om de hygiënische maatregelen na te leven in de apotheek, werden er meteen plexiglasschermen aangevoerd en kon er enkel nog digitaal betaald worden. Toch geven de apothekers in de barometer aan dat ze zelf ook enkele problemen kenden.

"De eerdere problemen met het ontbreken van ontsmettingsalcohol beginnen af te nemen. Maar het ontbreken van mondmaskers bij 65 procent van de apothekers en handschoenen bij 40 procent blijft problematisch, al begrijpen de apothekers dat de beschikbare middelen eerst moeten gaan naar de zorgverleners die rechtstreeks voor COVID19-patiënten zorgen", vertelt Tommelein.

Een nieuwe ontwikkeling die wel positief onthaald wordt door de apothekers is die van het concept 'huisapotheker'. Voor de patiënten die veel medicatie innemen is er nu de huisapotheker die hen voorziet van een up-to-date medicatieschema. "Dit initiatief blijkt bijzonder interessant wanneer patiënten naar het ziekenhuis moeten. Met het medicatieschema kunnen de zorgverleners in het ziekenhuis onmiddellijk aan de slag. Vanuit de ziekenhuizen kwam recent dan ook de oproep om dit schema zeker mee te nemen." besluit VUB-professor Tommelein.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.