100.000 bestelde mondmaskers onbruikbaar 

100.000 mondmaskers die de Vlaamse overheid vorige week verdeeld heeft onder de revalidatieziekenhuizen zijn niet bruikbaar. Het gaat om de beter beschermende FFP2-maskers die zorgverstrekkers in contact met zwaar zieke coronapatiënten moeten gebruiken. De maskers kwamen officieel uit China.

Uit mailverkeer van de revalidatieziekenhuizen met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat De Tijd kon inkijken, blijkt dat het Agentschap zelf vaststelde dat de maskers geen kwaliteitsmerk of certificaat dragen en ze geproduceerd zijn voor industriële en dus niet voor medische doeleinden.

Vorige week maandag communiceerde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) over de levering. Diezelfde dag waarschuwde Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, de revalidatieziekenhuizen al dat de mondmaskers niet bruikbaar zijn. "Bij ontstentenis van keurmerk lijkt het ons geraadzaam om deze niet te gebruiken voor direct contact met besmettelijke ­Covid-19-patiënten", klonk het.

Colombia

Bij ontvangst van de maskers stelde het Antwerpse revalidatieziekenhuis RevArte vast dat ze volledig onbruikbaar zijn. "Ze bleken niet, zoals gezegd, uit China maar uit Colombia te komen. Ze zaten verpakt in gebruikte bananen- en cornflakesdozen, wat ingaat tegen de voorschriften. In een doos hebben we dan ook nog eens fecaliën van een of ander dier gevonden", zegt directeur Ludo Splingaer. "Het gevolg is dat wij nog altijd onvoldoende geschikte maskers hebben om ons personeel te beschermen."

In een reactie aan de revalidatieziekenhuizen stelde het Vlaams Agentschap vrijdag dat het de taak van de douane of de controlediensten niet kan overnemen, waardoor de maskers door de mazen van het net zijn geglipt. Aan De Tijd laat het Agentschap weten dat het de maskers nog eens aan een onderzoek onderwerpt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.