Zwijndrecht stelt 3M in gebreke en vraagt Vlaamse steun

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht stelt chemiebedrijf 3M in gebreke in het kader van de PFOS-vervuiling. Dat is vanmiddag bekendgemaakt. Zwijndrecht vraagt ook aan de Vlaamse overheid om enerzijds alle inwoners van de gemeente de kans te geven een bloedonderzoek te ondergaan en anderzijds een financiële compensatie te voorzien voor de kosten die de gemeente moet maken om de PFOS-crisis te doorstaan.

Zwijndrecht stuurt een ingebrekestelling naar 3M waarin het bedrijf wordt aangemaand om "zijn verantwoordelijkheid te nemen" ten aanzien van de slachtoffers van de PFOS-vervuiling, "waaronder de gemeente zelf". Daarnaast dient het gemeentebestuur ook een klacht met burgerlijke partijstelling in, in het kader van het lopende gerechtelijk onderzoek naar de vervuiling. Elke inwoner die schade ondervindt van de problematiek, kan bovendien bij beide procedures aansluiten, klinkt het.

"Genoeg is genoeg", zegt schepen van Leefmilieu Steven Vervaet (Groen). "Sinds eergisteren beschikken we over de evidentie om de schadeberokkenaar verantwoordelijk te stellen. We manen 3M aan om zijn verantwoordelijkheid te nemen en te erkennen. We vragen actieve transparantie over de contaminatie en over de kennis die 3M heeft over de gezondheidsrisico's van PFAS, expertise voor sanering en het bekostigen van alle uitgaven die voortvloeien uit de verontreiniging."

Aan de Vlaamse overheid vraagt het gemeentebestuur alvast eveneens een financiële compensatie, naast een ruimer bloedonderzoek en medische opvolging van de omwonenden. "De ongerustheid is dermate groot na de resultaten van het onderzoek bij 800 inwoners, dat we verplicht zijn om dit te eisen", vindt Van de Vyver.

Eerder stelde ook de Vlaamse regering 3M al in gebreke. "Die procedures zijn complementair", vindt Vervaet. "Ook Vlaanderen vraagt om transparantie en natuurlijk het stoppen van verdere verspreiding. Wij gaan nu nog iets verder op het punt dat onze inwoners niet aan hun lot mogen worden overgelaten."

Voor de juridische procedures nam de gemeente de in onder meer milieurecht gespecialiseerde advocate Erika Rentmeesters in de arm.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.