Zolgensma-loting - "Hier kan ik niet bij", reageert Maggie De Block

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) reageert met onbegrip op het initiatief van farmareus Novartis om via loting het erg dure medicijn Zolgensma gratis aan honderd jonge kindjes toe te dienen. Ze kan wettelijk niet ingrijpen, maar vraagt van het bedrijf tekst en uitleg.

Zolgensma is een medicijn voor de spierziekte SMA. Het middel kost 1,9 miljoen euro en wordt bij ons niet terugbetaald. Zolgensma raakte bij ons bekend naar aanleiding van de sms-actie voor baby Pia. Producent Novartis wil nu een programma opstarten om andere zieke baby's te helpen in landen waar Zolgensma nog niet terugbetaald wordt, in casu overal behalve in de VS. Het medicijn zou gratis worden toegediend aan 100 baby's onder de twee jaar oud en die kindjes zou Novartis via loting willen uitkiezen.< /br>

"Wat Novartis doet, daar kan ik niet bij. Niet als minister, niet als mens", reageert minister De Block. "Het gaat hier over mensen. Een 'loterij' organiseren met mensenlevens is in alle opzichten fout. Dat ze dat bij Novartis niet snappen, is voor mij onbegrijpelijk".

Wettelijk kan de overheid niets doen, zegt de minister, maar ze zal Novartis wel om uitleg vragen. "Ik verwacht een concreet plan om voldoende behandelingen te kunnen aanbieden voor heel Europa (in afwachting van de marktautorisatie door het EMA). Ik ben er zeker van dat andere landen dat ook verwachten", besluit De Block.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.