WHO hervat evaluatie van Russisch vaccin Sputnik V

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de beoordelingsprocedure voor het Russische coronavaccin Sputnik V heropgestart. Dat heeft de VN-organisatie meegedeeld in Genève.

Het proces om het vaccin te laten goedkeuren voor noodgebruik was stopgezet omdat de indieners van de aanvraag niet expliciet de regels en procedures van de WHO hadden erkend. Maar Mariangela Simao, adjunct-directeur van de WHO, zegt dat alle nodige documenten sinds woensdag zijn ondertekend.

Wellicht zullen in de loop van de komende weken de nodige inspecties bij de fabrikanten kunnen plaatsvinden, zegt Simao. Ze beklemtoont ook dat  alle landen dezelfde regels moeten naleven.

De WHO heeft tot nu toe een goedkeuring voor noodgebruik verleend voor de coronavaccins van BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sinopharm en Sinovac. Die goedkeuring is een noodzakelijke voorwaarde voor het gebruik van de vaccins door VN-agentschappen. Ook landen die niet zelf over een geneesmiddelenagentschap beschikken, baseren zich op de beoordeling van de WHO.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.