"We moeten praten over vaccinatieplicht" (Von der Leyen)

De Europese Unie moet het hebben over het verplichten van een coronavaccin, vindt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Nu het virus weer om zich heen grijpt in de EU en de vaccinatie stokt, is dat volgens haar logisch en gepast.

Het is niet aan haar om een vaccinatieplicht voor te stellen of aan te bevelen, onderstreept von der Leyen. Dat is aan de EU-landen zelf. Sommige daarvan, zoals Oostenrijk en Duitsland, bereiden een verplichte inenting inmiddels voor.

"Als je me vraagt naar mijn persoonlijke opvatting: ik denk dat het begrijpelijk en passend is om deze discussie nu te voeren binnen de EU", zegt de Commissievoorzitter. "Dit vergt een gezamenlijke aanpak."

In België is er enkel vaccinatieplicht voor mensen in de zorgsector. Wie op 1 april 2022 nog niet gevaccineerd is, zal zijn arbeidsovereenkomst automatisch verbroken zien en meteen terugvallen op een volledige werkloosheidsuitkering. Over een mogelijke verplichte vaccinatie van de brede bevolking is nog niets beslist.

De Europese Commissie riep vandaag nationale regeringen ook op om "gerichte en evenredige voorzorgs- en beperkingsmaatregelen" in te voeren. "Vanwege de vermoedelijk zeer besmettelijke omikronvariant is uiterste voorzichtigheid geboden", aldus von der Leyen, die benadrukt dat eventuele reisbeperkingen dagelijks moeten worden bekeken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.