Voedselagentschap adviseert bij online aankoop voedingssupplementen

Naar aanleiding van Black Friday op 25 november heeft het Federaal Voedselagentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) donderdag een aantal tips vrijgegeven voor wie voedingssupplementen online wil aankopen.

Bij controles in 2021 bleken namelijk 13 van de 74 onderzochte stalen niet conform de marktregels. Het aangegeven niveau vitaminen kwam toen niet overeen met de werkelijke inhoud van de supplementen. "Dat houdt gezondheidsrisico's in", benadrukt woordvoerster Hélène Bonte. 

Het FAVV geeft consumenten nu tips om een betrouwbaar bedrijf te herkennen. Vooreerst is het van belang om na te gaan of de producten wel zijn toegestaan in Europa of België. Consumenten kunnen daarvoor terecht bij de FOD Volksgezondheid. Als het product verboden stoffen bevat, kan het pakket immers tegengehouden worden aan de Europese grens. 

Daarnaast vraagt het FAVV op te letten voor zogenaamde 'wondermiddeltjes' en altijd het advies van de eigen arts of apotheek te vertrouwen. "Een website kan nooit medisch advies geven", benadrukt het agentschap. Ook wijst het FAVV erop dat de productinformatie altijd online beschikbaar moet zijn en vraagt het om aandachtig de reviews te lezen. 

Consumenten doen er ook goed aan om eerst informatie op te zoeken over het bedrijf. Als er geen essentiële informatie, zoals contactgegevens of een ondernemingsnummer, voorhanden is, gaat het mogelijk om een onbetrouwbare website, aldus het FAVV.  

Tot slot waarschuwt het agentschap voor verkopers die via privé-kanalen zoals Messenger of Whatsapp willen communiceren. "Een goede tip is om aan de verkoper zijn ondernemingsnummer te vragen. Zo ben je meteen zeker dat de verkoper gekend is bij de Belgische overheid."

Op Black Friday hopen winkelbedrijven om consumenten te verleiden door grote kortingen aan te bieden. Woensdag riep minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) de bevolking nog op om voorzichtig te zijn en twee keer na te denken bij online aankopen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.