Vlaams regeerakkoord - Vlaamse ministers leggen de eed af

De leden van de nieuwe Vlaamse regering hebben woensdag de eed afgelegd in het Vlaams Parlement. Vlaams minister-president Jan Jambon trekt naar de koning om daar de eed af te leggen. Omstreeks 15 uur legt Jambon dan zijn regeerverklaring af in het parlement.

Regeringsleider Jan Jambon mocht de spits afbijten en de eed afleggen in handen van parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele. Jambon wordt naast minister-president ook minister van Buitenlands Beleid, Ontwikkelingssamenwerking, Cultuur, ICT en Facilitair management.

Naast minister-president Jan Jambon krijgt de N-VA in de nieuwe Vlaamse regering drie posten. Ben Weyts wordt vice-ministerpresident en minister van Onderwijs. Hij krijgt daarnaast de bevoegdheden Dierenwelzijn, Sport en Vlaamse Rand. De Limburgse Zuhal Demir krijgt de portefeuilles Omgeving, Energie, Toerisme, Justitie en Handhaving. Gewezen fractieleider Matthias Diependaele wordt bevoegd voor Financiën, Begroting en Wonen.

Ook CD&V krijgt drie ministerposten. Hilde Crevits wordt vice-ministerpresident en minister van Economie, Werk, Innovatie en Landbouw. CD&V-voorzitter Wouter Beke wordt minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Benjamin Dalle wordt de 'Brusselaar' in de Vlaamse regering. Naast de bevoegdheid Brussel, wordt hij ook minister van Media en Jeugd.

De Vlaamse liberalen hebben twee posten in de regering-Jambon. De eerste gaat naar Bart Somers. Hij wordt niet alleen vice-ministerpresident, maar krijgt ook de bevoegdheden Binnenlands Bestuur, Integratie en Inburgering, Gelijke Kansen, Stedenbeleid, Bestuurszaken, Personeel en Organisatie. De tweede liberale post in de regering gaat naar de Limburgse Lydia Peeters. Zij krijgt de bevoegdheden Mobiliteit en Openbare Werken.

Minister-president Jambon legt nu bij koning Filip de eed af. Nadien volgt zijn regeerverklaring in het parlement.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.