Verenigd Koninkrijk plant grootste griepvaccinatiecampagne ooit

Het Verenigd Koninkrijk wil komende winter de grootste vaccinatiecampagne tegen de griep  ooit organiseren. Meer dan 35 miljoen mensen zullen gratis een griepvaccin kunnen krijgen. De grootste griepvaccinatiecampagne in de geschiedenis van het land moet een mogelijke comeback van het griepvirus tegengaan.

Komende winter is er een dubbele dreiging, met zowel het coronavirus als de griep, klinkt het bij de Britse omroep BBC. Onder meer kinderen tussen 2 en 16 jaar kunnen het gratis vaccin krijgen, net als de 50-plussers of mensen in een risicocategorie.

"De griep kan een ernstige ziekte zijn en we willen een beschermingsmuur optrekken door een recordaantal mensen immuun te maken", zegt minister van Volksgezondheid Sajid Javid. "Nu het land dichterbij een terugkeer naar een normaal leven komt, moeten we met COVID-19 leren leven, naast andere virussen. We bieden een gratis griepvaccin aan miljoenen mensen aan om het veilig te houden in de winter."

Volgens Volksgezondheid in Londen zal er in 2020-2021 minder griep dan normaal circuleren in de wereld dankzij de coronamaatregelen, zoals het dragen van maskers of het voldoende afstand houden. Maar  de kans bestaat dat komende winter meer mensen de griep zullen krijgen, gezien het lage aantal vorige winter.

De griep kwam zeer weinig voor vorige winter, waardoor minder mensen weerstand opgebouwd hebben, aldus Yvonne Doyle, medisch hoofd van het gezondheidsagentschap van Engeland. Het komende griepseizoen is daarom zeer onvoorspelbaar, ook door de combinatie met het coronavirus.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.