Van Gucht pleit ervoor om mondmaskers opnieuw vaker te dragen

Een jaar geleden hadden we met deze cijfers in lockdown gezeten, aldus Steven Van Gucht in VTM NIEUWS. De viroloog benadrukt dat het - dankzij de vaccinatiecampagne - nu niet zo ver zal komen, maar raadt mensen wel aan om het mondmasker opnieuw meer te dragen, om de al zwaar geteisterde zorg niet nog meer te belasten.

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames steeg de voorbije weken zienderogen. Afgelopen maandag werden er zelfs opnieuw meer dan 6.000 besmettingen vastgesteld, het hoogste aantal dit jaar. Van Gucht benadrukt dat de stijging verwacht was, maar geeft toe verrast te zijn door de snelheid ervan. Hij hoopt dat de herfstvakantie soelaas zal bieden, ondanks het feit dat veel Belgen naar het buitenland trekken. "Op dit moment heeft België hogere cijfers dan veel buu rlanden, dus reizen hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn", klinkt het. 

De viroloog vindt wel dat de mondmaskerplicht te snel is losgelaten. "We wisten dat een stijging van de cijfers aankwam en het mondmasker nog een tijdje dragen, zou ons geholpen hebben. Men heeft het echter grotendeels afgeschaft, waardoor er meer contacten zijn en dat heeft een impact op de besmettingen en de ziekenhuisopnames."

Van Gucht benadrukt verder dat we met deze coronacijfers een jaar geleden in lockdown zouden hebben gezeten, maar zo'n vaart loopt het nu niet. Hij raadt mensen wel aan om het mondmasker opnieuw vaker op te zetten, vooral om de zorg niet te veel te belasten. "Het laat toe om veel dingen te doen en toch een veiligheid in te bouwen", klinkt het. "We nemen een deel van het risico weg, en dat kan ons helpen op dit moment."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.