Wereld moet zich voorbereiden op meer intense hittegolven, waarschuwen de VN

De wereld moet zich voorbereiden op meer intense hittegolven. Dat melden de Verenigde Naties op een moment dat het noordelijk halfrond te kampen heeft met zeer hoge temperaturen.

"Deze fenomenen zullen intenser blijven worden en de wereld moet zich voorbereiden op meer intense hittegolven", aldus John Nairn, expert bij de Wereld Meteorologische Organisatie van de VN tijdens een persmoment in Genève. "Het fenomeen El Niño, dat onlangs begonnen is, zal enkel de frequentie en intensiteit van extreme hittegolven versterken." 

In Noord-Amerika, Azië en Noord-Afrika, en in het Middellandse Zeegebied lopen de temperaturen deze week verschillende dagen op tot meer dan 40 graden. 

"Een van de opvallende fenomenen die we hebben geobserveerd is dat het aantal hittegolven in het noordelijk halfrond verzesvoudigd is sinds de jaren 1980. Er zijn geen tekenen dat die tendens afzwakt", aldus Nairn. "Ik vrees dat onze problemen nog niet ten einde zijn en dat deze hittegolven ernstige gevolgen zullen hebben voor de gezondheid en het levensonderhoud van de mens."

Op de vraag wat individuen zelf kunnen doen om de strijd tegen de klimaatopwarming aan te gaan, antwoordde Nairn met de oproep om de strijd aan te gaan met fossiele brandstoffen. "Ik denk dat het meest efficiënte is om alles elektrisch te maken. Dat is een simpele boodschap. Het gaat erover te stoppen met brandstoffen op basis van steenkool en alles te elektrificeren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    18 juli 2023

    Vroeger bestond de hemel op Aarde , nu hebben we enkel nog de hel op Aarde , en den eerste klas stokebrand duivel huist in het Kremlin !