Twee derde van niet-gevaccineerden wil geen prik, een derde twijfelt (enquête Sciensano)

Een op de vijf volwassenen in België is niet gevaccineerd tegen covid-19. Daarvan wil 65 procent zich niet laten vaccineren, 29 procent twijfelt. Onzekerheid over de mogelijke bijwerkingen is de vaakst genoemde reden om geen prik te laten zetten. Dat blijkt uit de achtste covid-gezondheidsenquête van Sciensano, die tussen 5 en 18 oktober - dus vóór de vierde golf - werd afgenomen bij 17.347 mensen.

In vergelijking met de vorige enquêtes zagen de deelnemers een duidelijke verbetering op het vlak van hun sociale contacten en welzijn. Ze hadden ook minder last van geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en depressie. Het percentage mensen met mentale problemen is echter nog steeds hoger dan in precoronajaar 2018. Jongvolwassenen en vrouwen blijken net als in vorige enquêtes het meest kwetsbaar.

In oktober 2021 kampte 15 procent van de volwassenen met een depressie en 16 procent met een angststoornis. Die cijfers liggen lager dan in december 2020 (respectievelijk 20 en 23 procent) en zijn vergelijkbaar met de resultaten van de vorige covid-gezondheidsenquête in juni. 19 procent van de volwassenen is ontevreden over zijn sociale contacten. Dat is opmerkelijk beter dan in de voorgaande enquêtes, maar minder dan voor de coronacrisis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.