Tekort kankermedicijn - Geneesmiddelenagentschap bevestigt dreigende stockbreuk kankermedicijn

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) is op de hoogte gebracht van een dreigende stockbreuk van geneesmiddelen met paclitaxel. Het gaat om een geneesmiddel dat de celdeling remt en bij bepaalde kankers wordt gebruikt om de groei van de kankercellen te verhinderen. Dat meldt het FAGG dinsdagavond. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block overlegt woensdag met het FAGG.

VTM NIEUWS meldde dinsdag dat verschillende ziekenhuizen door hun voorraad paclitaxel zitten. In het buitenland is het medicijn volgens VTM NIEUWS wél te verkrijgen, maar daar is het tot 6 keer duurder.

De betrokken firma's, Fresenius Kabi, Accord Healthcare, Hospira, Teva, Mylan en Aurobindo, brachten het FAGG op de hoogte van de dreigende stockbreuk. Het geneesmiddelenagentschap contacteerde de Europese collega's en weet dat paclitaxel nog beschikbaar is in een aantal Europese landen. "Ziekenhuisapothekers die geen voorraad meer hebben, kunnen het geneesmiddel invoeren uit het buitenland op basis van een individueel medisch voorschrift en een artsenverklaring. Het nadeel is wel dat de patiënt niet kan rekenen op de prijs en terugbetaling van het geneesmiddel zoals die zijn bepaald voor de geneesmiddelen die zijn bestemd voor de Belgische markt", luidt het dinsdagavond in een mededeling van het FAGG.

Op basis van de analyse via de beslissingsboom die wordt gebruikt voor onbeschikbaarheden, zien de FAGG-experten een derogatie als de best mogelijke oplossing. Een derogatie is een aanvraag door de vergunninghouders aan de Commissie voor Advies van het FAGG om tijdelijk een aantal loten uit een derde land in te voeren. "De informatie voor de patiënt moet voor deze derogatie niet worden voorzien in de Belgische landstalen. De informatie dat het gaat om een verpakking ingevoerd uit het buitenland wordt wel voorzien in de drie landstalen. Binnen een derogatie zijn de prijs en terugbetaling identiek als die van het geneesmiddel dat origineel voorzien is voor de Belgische markt", aldus het FAGG.

Op 18 november 2019 is er door Hospira al een aanvraag tot derogatie ingediend en naar de leden van de Commissie voor Advies verstuurd. "Bij een positief advies (binnen de vijf werkdagen) zouden de ingevoerde verpakkingen beschikbaar zijn voor de Belgische patiënten tegen midden december 2019 (een maand na goedkeuring van de derogatie)", aldus nog het FAGG.

Minister De Block laat dinsdagavond nog weten dat ze morgen/woensdag een stand van zaken opmaakt met het FAGG. Ze zoeken naar een gepaste oplossing in belang van patiënten. Ook het bedrijf wordt volgens de minister aangesproken. "De patient staat echter centraal en mag nooit opdraaien voor de meerkost", benadrukt De Block.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.