Slechts een op vijf met symptomen raadpleegt huisarts

Maar een op de vijf mensen met symptomen die mogelijk op het coronavirus wijzen, consulteert daarvoor de huisarts, zo blijkt uit de Infectieradar van de UHasselt en de UAntwerpen. Dat schrijft Het Belang van Limburg en het nieuws wordt door biostatisticus Lisa Hermans (UHasselt) bevestigd.

Op dit moment vullen zo'n duizend mensen uit Limburg en Antwerpen wekelijks een korte vragenlijst in voor de Infectieradar. Het project van de UHasselt en de UAntwerpen werd eerder dit jaar opgezet om de verspreiding van infectieziekten en virussen in ons land gedetailleerd in kaart te brengen.

"Uit onze cijfers blijkt dat van de mensen met symptomen - die van eender welke infectieziekte kunnen zijn - niet iedereen naar de huisarts gaat. Maar een op de vijf consulteert de huisarts", zegt Hermans. "Via de traditionele manier om infectieziektes in kaart te brengen, hebben we dus van vier op de vijf mensen geen informatie. Door kritisch symptomen te bundelen, kunnen we bijvoorbeeld ook in bepaalde groepen kijken wat daar leeft van bepaalde infecties."

De Infectieradar geeft de voorbije weken een duidelijke stijging van het aantal mogelijke coronasymptomen aan. "We zien duidelijk dat onze cijfers wat betreft gewone keelpijn, een loopneus en hoesten vanaf 1 september de hoogte ingegaan zijn, voornamelijk bij huishoudens met kinderen", legt Hermans uit. "De laatste week is dat iets minder aanwezig, maar dat zal wel blijven stijgen omdat we aan de start van de winter staan."

Voor de start van de winter willen de onderzoekers nog deelnemers uit andere provincies rekruteren voor een betere representativiteit van de Infectieradar. Het is echter ook belangrijk om infectieziektes bij kinderen in kaart te brengen, aldus Hermans. Door de privacywetgeving in ons land kunnen alleen volwassenen vragenlijsten invullen. De onderzoekers roepen daarom ouders op om de vragenlijsten ook voor hun kinderen in te vullen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.