Ruim 200 miljoen euro om 80 vaccinatiecentra en boosterprik

De Vlaamse regering maakt ruim 200 miljoen euro vrij om ruim 80 vaccinatiecentra open te houden tot eind april 2022. Tegen dan wil Vlaanderen alle Vlamingen de kans geven om hun boosterprik te halen. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon gezegd. "Ik hoop dat iedereen opnieuw massaal op die uitnodiging zal ingaan", aldus Jambon.

Het Overlegcomité heeft afgelopen woensdag beslist een boosterprik te voorzien voor de algemene bevolking. De Vlaamse regering drong al langer aan op zo'n derde prik (of in het geval van Johnson & Johnson tweede prik) voor de brede bevolking. Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke hebben intussen al meer dan een half miljoen Vlamingen hun boosterprik gekregen en moet die teller tegen het einde van het jaar op 2,5 miljoen Vlamingen staan.

Als het van minister Beke afhangt, moeten ook de mensen die eerder ingeënt zijn met AstraZeneca versneld een derde prik krijgen. "De Hoge Gezondheidsraad heeft daarover nog geen advies gegeven, maar wat mij betreft moeten die mensen ook versneld prikken en opnemen in de campagne. Wij hebben met de centra alvast de afspraak gemaakt dat we ons daar logistiek op voorbereiden", aldus Beke. 

De campagne moet ook in 2022 een verlengstuk krijgen. Voor Johnson & Johnson is er voor de boosterprik namelijk een interval nodig van minstens vier maanden en bij Pfizer (en Moderna) is dat zes maanden. "Dat bepaalt ook mee het ritme van onze campagne", aldus minister Beke. "Daarom dat we ook in 2022 nog 3,3 miljoen mensen moeten vaccineren". 

Om de vaccinatiecampagne op toerental te houden, moeten de vaccinatiecentra langer open blijven. Dat vraagt opnieuw een hele organisatie en dus ook extra middelen. De regering-Jambon zet daarvoor 208 miljoen euro opzij. Daarvan gaat er volgens minister Beke bijna 150 miljoen euro naar de bestaffing van de centra. Bedoeling is dat tegen eind april iedereen de kans heeft gehad om zijn boostervaccin te halen. 

De Vlaamse regering houdt in de logistieke organisatie en in de middelen ook al rekening met een mogelijk positief advies van de Hoge Gezondheidsraad over de vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar. Daarvoor wordt 14,3 miljoen euro voorzien.

Volgens minister van Binnenlandse Bestuur Bart Somers hebben de vaccinatiecenra hun nut al bewezen en staan zij nu ook klaar voor de 'boostercampagne'. "Er zijn voldoende middelen, er zijn voldoende vaccins. Laat ons het nu op het terrein ook gedaan krijgen", aldus Somers.

De campagne voor de derde prik heeft ook een impact op de Vlaamse begroting, al blijft die volgens minister van Begroting Matthias Diependaele wel beperkt. "De Vlaamse regering doet  wat nodig is om de nodige vaccins, infrastructuur en personeel te voorzien. Daarom verhoog ik de coronaprovisie in de Vlaamse begroting. Vlaanderen stippelde een stabiel begrotingspad uit. Deze inspanning zal ons niet uit koers brengen", aldus Diependaele.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.