Regering sensibiliseert opnieuw voor bewuster gebruik psychofarmaca

Een op de vier Belgen, bijna drie miljoen patiënten, heeft in 2022 medicatie genomen voor psychische stoornissen, zo meldt de FOD Volksgezondheid. Om die "alarmerende" stijging in te dijken, lanceert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een nieuwe sensibiliseringscampagne voor zorgverleners. De campagne wil een verantwoorder gebruik van zulke behandelingen promoten.

In vijf jaar tijd is het aantal voorgeschreven psychofarmaca met bijna 70 procent toegenomen. Slaap- en kalmeermiddelen gaan het vaakst over de toonbank, nauw gevolgd door antidepressiva. Hoewel die medicatie noodzakelijk is in bepaalde gevallen, kan het gebruik ervan zonder goede opvolging leiden tot verslaving, stelt minister Vandenbroucke. 

Het doel van de nieuwe sensibiliseringscampagne is om patiënten eerst naar andere behandelingen, zonder medicatie, door te verwijzen. De campagne wil dokters ook herinneren aan de noodzaak van een persoonlijk aangepaste behandeling met psychofarmaca en de uitwerking van een behandelingsplan met verschillende zorgverleners. 

Mogelijk beperkende maatregelen

Iets nieuws in deze campagne is de samenwerking tussen huisartsen, apothekers en, voor het eerst, psychologen. De overheid wil zo alle betrokkenen sensibiliseren en voor meer transparantie  zorgen in de patiëntenzorg. Als onderdeel van de campagne werd de website gebruikvanpsychofarmaca.be gelanceerd. De drie beroepsgroepen vinden er informatie om bewuster om te gaan met psychofarmaca.  

De directrice-generaal van DG gezondheidszorg, Sabine Stordeur, voegde daaraan toe dat er in de toekomst beperkende maatregelen kunnen worden genomen, zoals een vermindering van de beschikbare medicijnen of van de aankoop van individuele producten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frank Comhaire

    18 september 2023

    het gebruik, op voorschrift van psy's van diverse pluimage, van psychofarmaca, antidepressiva in het bijzonder, bij kinderen en jonge adolescenten is schabouwelijk! Absoluut onverantwoord! Daarbij wordt aan deze jonge mensen meteen een behandeling van 12 maanden opgelegd om zeker te zijn dat ze totaal verslaafd zullen blijven hunkeren naar dat (denkbeeldige) euforische gevoel. De hoogste tijd om de misbruiken te bestraffen!