PFOS-vervuiling - Ook Antwerpen wil dat alle omwonenden worden getest

Ook de stad Antwerpen is vragende partij om alle omwonenden - binnen een straal van 3 kilometer - van de fabriek van 3M de kans te geven hun bloed te laten onderzoeken op PFOS- en PFAS-waarden.

"Na de eerste zorgwekkende resultaten in Zwijndrecht moeten alle Antwerpenaars die dicht bij de 3M-fabriek wonen hun bloed kunnen laten testen", vindt schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA). "Alleen zo kunnen we de ongerustheid wegnemen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid moet hier zo snel mogelijk werk van maken."

Een kleinschalig onderzoek in opdracht van burgerinitiatief Grondrecht bij tien omwonenden van 3M wees uit dat verschillende van de deelnemers erg hoge PFAS-bloedwaarden vertonen. Het gemeentebestuur van Zwijndrecht riep daarop op om alle inwoners de kans te geven een bloedonderzoek te laten uitvoeren, het Antwerpse stadsbestuur volgt nu dat voorbeeld - zij het wat betreft het deel van Antwerpen dat dicht bij 3M ligt. Zorg en Gezondheid coördineert momenteel al een bloedonderzoek bij 800 inwoners van Zwijndrecht, maar volgens de lokale besturen hebben àlle omwonenden dus het recht om te weten wat de impact van de PFOS-vervuiling op hun lichaam is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.