Ook ziekenhuizen betrokken in onderzoek naar farmasector

Ook ziekenhuizen komen in het vizier van de mededingingsautoriteiten in hun onderzoek naar praktijken die het biosimilaire geneesmiddelen moeilijk maken om op de markt te komen. Dat is uit goede bron vernomen. De ziekenhuizen hebben een brief met de vraag om informatie gekregen van de mededingingsautoriteiten, zegt de Vlaamse koepelorganisatie Zorgnet-Icuro.

De Belgische Mededingingsautoriteit maakte dinsdag bekend dat ze binnengevallen is bij bedrijven uit de farmaceutische sector. Ze worden ervan verdacht de concurrentie op de markt van biosimilaire geneesmiddelen tegen te werken.

Het gaat om meerdere bedrijven waar huiszoekingen zijn gebeurd. Eén ervan is alvast Roche, dat dinsdagavond toegaf dat het onderworpen is aan een onderzoek. Maar ook ziekenhuizen zouden in het vizier van de mededingsautoriteit zijn gekomen. Dinsdag klonk het al bij de concurrentiewaakhond dat ziekenhuizen een voorkeur blijven hebben voor de originele producten, en niet de biosimilaire geneesmiddelen.

In een reactie zegt Zorgnet-Icuro dat de ziekenhuizen een brief hebben gekregen van de mededingingsautoriteit, "met de vraag om informatie over bepaalde producten aan te leveren", zegt Marc Geboers, directeur algemene ziekenhuizen bij de koepelorganisatie. "Er wordt informatie gevraagd over de aankoop van bepaalde medicijnen."

Biosimilaire geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die een gelijkwaardige werking hebben als gepatenteerde biologische geneesmiddelen. Ze kunnen op de markt komen als het patent van het origineel geneesmiddel is verstreken. Het kan bijvoorbeeld gaan om insulines, behandelingen tegen de ziekte van Crohn, behandelingen in de oncologie of behandelingen tegen reuma.

De huiszoekingen kunnen nog de hele week duren, en kunnen mogelijk ook worden verlengd. Indien het tot boetes komt, kunnen die alvast heel hoog oplopen. De mededingingsautoriteiten baseren zich voor de boete immers op de omzet van het product dat door de restrictieve praktijken wordt bevoordeeld ten nadele van de alternatieve producten. Het gaat om geneesmiddelen die zeer courant worden gebruikt, met dus een grote omzet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.