Ontwikkelingslanden weigerden 100 miljoen net niet vervallen vaccindosissen

Verschillende ontwikkelingslanden hebben in december samen zowat 100 miljoen vaccindosissen geweigerd, omdat die op het punt stonden te vervallen. Dat melden de Verenigde Naties. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft al herhaaldelijk rijke landen ervan beschuldigd vaccins te hamsteren en armere landen enkel de vaccins te doneren die nog slechts een korte houdbaarheidsdatum hebben.

In oktober en november werden 15 miljoen dosissen AstraZeneca die door de EU waren gedoneerd aan verschillende landen, geweigerd. Drie kwart daarvan was nog minder dan tien weken houdbaar op het moment dat ze aankwamen in het land van bestemming.

Alles samen zijn in december meer dan 100 miljoen dosissen geweigerd, voor het merendeel omdat ze bijna zouden vervallen. Dat heeft de directrice van de dienst bevoorradingen bij Unicef, Etleva Kadilli, donderdag gezegd in het Europees parlement. Unicef is een belangrijke partner in het Covax-initiatief, dat vaccins moet bezorgen aan ontwikkelingslanden.

Kadilli legde uit dat deze landen nood hebben aan vaccins die nog redelijk lang houdbaar zijn, om zo de vaccinatiecampagnes ter plaatse beter te kunnen plannen.

Wereldwijd zijn al meer dan 9 miljard dosissen toegediend. Maar in 90 landen is het doel om tegen eind 2021 40 procent van hun bevolking te vaccineren niet gehaald, hekelde WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus donderdag. Hij voegde eraan toe dat meer dan 85 procent van de bevolking op het Afrikaanse continent, ongeveer 1 miljard mensen, nog geen enkele dosis gekregen hebben.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.