"Ongeziene stijging" van coronabesmettingen in Frankrijk (minister)

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is in Frankrijk de afgelopen 24 uur gestegen tot 18.000. Vorige week waren dat er nog 7.000, zei minister van Gezondheid Olivier Véran. De stijging, die te wijten is aan de deltavariant, is volgens de minister ongezien.

"Ik heb net de besmettingscijfers gekregen van de afgelopen 24 uur in ons land (...) We hadden gisteren 18.000 besmettingen op slechts 24 uur", zei Véran tijdens het vragenuurtje in het parlement. De definitieve cijfers worden later op de dag gepubliceerd door Volksgezondheid in Frankrijk.

"Dit wil zeggen dat we een stijging van de circulatie van het virus hebben met 150 procent op een week tijd. Dat is ongezien, niet met COVID (het "oorspronkelijke" virus, red.) noch met de Britse, Zuid-Afrikaanse of Braziliaanse variant", aldus Véran. Het is geleden van midden mei dat Frankrijk nog zoveel positieve gevallen kende.

"We hebben één wapen, de vaccinatie", benadrukte de minister. "Het is niet meer de tijd om te twijfelen en te aarzelen, het is tijd voor collectieve immuniteit. Dat is onze collectieve verantwoordelijkheid en de enige manier om onszelf voor altijd van COVID te bevrijden."

Premier Jean Castex heeft voor de Assemblée dan weer verzekerd dat tegen eind juli 40 miljoen Fransen een eerste coronaprik gekregen zullen hebben. Eerder had hij verklaard dat die grens eind augustus bereikt zou worden. Vandaag hebben al 37,8 miljoen mensen minstens één dosis gekregen, 30,8 miljoen Fransen zijn al volledig gevaccineerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.