"Ondanks toename aantal testen, mogelijk ook reële stijging in besmettingen" (Van Gucht)

Hoewel de stijging van het aantal besmettingen voor een groot deel te wijten is aan de forse toename van het aantal testen, vermoedt  Sciensano dat er ook echt een reële stijging is van het aantal besmettingen. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht verklaard 

Tussen 27 juni en 3 juli hebben elke dag gemiddeld 545 Belgen positief getest op het coronavirus. Dat is na een lange periode van daling opnieuw een toename van maar liefst 66 procent in vergelijking met de week voordien. Die sterke toename kan verklaard worden door drie factoren, aldus Van Gucht.

Ten eerste is er het reizen. Veel mensen laten zich testen om op reis te kunnen gaan, en meer testen betekent dat er ook meer gevallen opduiken. Vaak gaat het om gevallen zonder symptomen of soms kan het ook gaan om een oude infectie die nu opgepikt wordt. Het reizen zelf kan ook een risicofactor zijn. Zo is het percentage positieve testen bij mensen die terugkeren van een reis hoger dan bij mensen die vertrekken. Bij terugkeerders is dat ongeveer 2,2 procent, bij mensen die vertrekken ligt dat lager dan 1 procent.

De tweede belangrijke factor is de algemene verandering in ons gedrag, dankzij de versoepelingen. "We zien vooral een toename van het aantal contacten en ook een toename van het aantal besmettingen tussen familieleden en vrienden", verklaart de viroloog.

De derde factor is de opkomst van de deltavariant, die voor het eerst is vastgesteld in India. Die is besmettelijker dan de vorige variant en veroorzaakt nu zowat 50 procent van de besmettingen.

Het is mogelijk dat een stijging van het aantal besmettingen zich ook zal vertalen in een stijging van het aantal ziekenhuisopnames. "We verwachten echter wel dat de stijging van de ziekenhuisopnames veel minder uitgesproken zal zijn", nuanceert Van Gucht. "De meeste besmettingen vinden immers plaats bij jongere mensen. Oudere mensen of mensen met een risicoprofiel hebben gelukkig meestal al een volledige of gedeeltelijke bescherming dankzij het vaccin."

Toch roept Sciensano op om ook de komende weken voorzichtig te blijven. "Alleen zo kunnen we deze opflakkeringen indijken en de impact op de ziekenhuizen beperken", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.