Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en bijwerkingeninstituut Lareb onderzoeken of het mogelijk is om het kwartiertje wachten na de boosterprik te schrappen. Ze doen dat nadat experts van het Outbreak Management Team hadden aangeraden om dat onderzoek te doen. In België wordt die piste voorlopig niet onderzocht.
Als mensen na de boosterprik meteen de vaccinatielocatie kunnen verlaten, en niet een kwartier op een stoel hoeven te zitten, is het volgens het OMT mogelijk om meer mensen te vaccineren. Het kabinet wil het tempo van de boosterprikken opvoeren om zo veel mogelijk mensen te beschermen tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk 60-plussers nog voor de jaarwisseling een boosterprik hebben gehad. Eind januari moeten dan alle 18-plussers zo'n prik hebben gehad.
Het is niet bekend wanneer het onderzoek klaar is, laat het RIVM weten. Het is uiteindelijk aan de minister om de knoop door te hakken. Tot die tijd geldt het advies van de Europese vaccinwaakhond, het EMA, om gevaccineerden 15 minuten lang goed in de gaten te houden. Als mensen allergisch reageren op het vaccin, is de kans daarop het grootst in het eerste kwartier
Afgelopen weekend raakte bekend dat het Verenigd Koninkrijk eerder deze maand al besliste om de wachttijd op te schorten, om zo meer mensen te kunnen vaccineren.
In België is het schrappen van de wachttijd (nog) niet aan de orde. "We hebben nog geen signalen opgevangen dat de wachttijd de vaccinatie zou vertragen of zou zorgen voor problemen met de doorstroming", zegt woordvoerster van de taskforce vaccinatie Gudrun Briat, die benadrukt dat de wachttijd het gevolg is van een medische richtlijn. Indien de gewesten toch dergelijke signalen zouden krijgen uit de vaccinatiecentra, zouden ze de kwestie ter sprake kunnen brengen bij de taskforce.