Minister De Block kan wel degelijk optreden tegen ontsporing geneesmiddelenbudget (PVDA)

"We kunnen de exponentiële stijging van het geneesmiddelenbudget wel degelijk een halt toe roepen", reageert PVDA-Kamerlid en gezondheidsspecialiste Sofie Merckx op de voorspelling dat tegen 2024 1,4 miljard euro extra nodig zal zijn. Dat vraagt volgens haar "duidelijke politieke keuzes". Merckx verwijst naar de dwanglicenties en het kiwimodel. Ze pleit er ook voor om de logica van de farmabedrijven om te keren. Voor die bedrijven zijn geneesmiddelen en lucratieve markt en zullen ze winst altijd laten voorgaan op de gezondheid van de patiënten.

De ontsporing van het geneesmiddelenbudget is voor PVDA voornamelijk te wijten aan een handvol geneesmiddelen van de nieuwste generatie, zoals gentherapieën voor kanker of de behandeling van zeldzame ziekte s zoals bij baby Pia. "Nu de blockbusters uit de vorige eeuw niet meer dezelfde winsten opbrengen, heeft big farma in deze innovatieve geneesmiddelen haar nieuwste cashmachine gevonden. Ze rekenen hierbij de hoogst mogelijke prijs aan die patiënten en de ziekteverzekering bereid zijn te betalen", stelt Sofie Merckx. Bovendien staan die prijzen helemaal niet in verhouding tot de reële onderzoeks- en ontwikkelingskost, voegt ze eraan toe.

PVDA heeft naar eigen zeggen concrete oplossingen tegen "de plundering van de sociale zekerheid". "Zo zou de minister van Volksgezondheid met dwanglicenties kunnen ingrijpen als farmabedrijven buitensporige prijzen vragen die de sociale zekerheid in gevaar brengt. Dat wordt in andere landen succesvol toegepast, waarom niet bij ons?", vraagt Sofie Merckx zich af. De PVDA pleit er ook voor dat de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve geneesmiddelen en de vrachten ervan in publieke handen blijven, zoals het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg in 2016 stelde.

Lees ook: 

Sp.a wil inzage in geheime 'Maggie-contracten'

> 1,4 miljard euro extra nodig voor geneesmiddelen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.