Medicijnenverdelers vechten verbod op export aan

Nadat de sector al een eerste juridische slag had gewonnen, vechten drie nieuwe partijen het exportverbod voor medicijnen aan. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vrijdag. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil met dat verbod de medicijnentekorten aanpakken.

Twee geneesmiddelendistributeurs, Febelco en PharmaBelgium-Belmedis, en de Nationale Vereniging van Groothandelaar-Verdelers van Geneesmiddelen (NVGV), vragen dat het Grondwettelijk Hof een Koninklijk Besluit vernietigt dat de export van medicijnen verbiedt.

Het exportverbod werd begin dit jaar ingevoerd en komt erop neer dat de distributeurs bij tekorten enkel de Belgische markt mogen bevoorraden. Het KB diende in de eerste plaats om geneesmiddelentekorten op te vangen.

Eerder dit jaar zijn een aantal bedrijven al naar het Grondwettelijk Hof getrokken. Het Hof schorste vorige maand al het exportverbod. Dat sterkte blijkbaar drie andere spelers in de sector om via een nieuwe procedure de vernietiging te vragen.

Op dit moment zijn 519 medicijnen niet beschikbaar. Voor die aanhoudende tekorten wordt vaak met een beschuldigende vinger naar de distributeurs gewezen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.