Medicijnen in België 13 procent goedkoper dan wereldwijde gemiddelde

Medicijnen zijn in ons land 13 procent goedkoper dan het gemiddelde wereldwijd. Dat blijkt uit een prijsvergelijking van dertien veel verkochte geneesmiddelen in vijftig landen, schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

Voor een pakket geneesmiddelen dat bij ons 100 euro kost, betaalt de Amerikaan omgerekend 407 euro (+307%). In Thailand betaal je voor datzelfde pakket dan weer maar 6 euro (-94%). Dat toont een prijsvergelijking aan van dertien veel verkochte geneesmiddelen door de Britse gezondheidsprovider Medbelle.

In de lijst die vijftig landen rangschikt van duurst naar goedkoopst, staat België op de 29ste plaats. "De hele discussie rond het Pia-medicijn van Novartis heeft misschien de perceptie gecreëerd dat geneesmiddelen in ons land duur zijn", zegt professor Lieven Annemans, gezondheidseconoom van de UGent. "Dat klopt meestal wel voor zulke innovatieve medicijnen. Maar eerdere studies hebben aangetoond dat de prijzen in ons land meevallen. Niet de betaalbaarheid maar wel de overconsumptie van medicijnen is hier het probleem."

Al wijst Annemans er wel op dat een prijsvergelijking met dertien medicijnen toch aan de kleine kant is, en dat de onderzoekers ook geen rekening houden met het al dan niet terugbetalen van de geneesmiddelen. "Dat kan de resultaten en de rangschikking natuurlijk flink veranderen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.