Oplossing voor dreigende stockbreuk kankermedicijn

Vanaf vrijdag komen de eerste loten van het kankergeneesmiddel Paclitaxel uit het buitenland aan in België. Alle ziekenhuizen die het medicijn nodig hebben zullen vanaf maandag bevoorraad worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de uitzonderingsprocedure waardoor een geneesmiddel dat onbeschikbaar is ingevoerd wordt uit een land waar voldoende voorraad is. Patiënten zullen dus niet op hun behandeling moeten wachten of een meerkost betalen, benadrukt minister van Sociale Zaken Maggie De Block.

De minister is verheugd dat er met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten FAGG en het RIZIV snel een oplossing gevonden is in het belang van de patiënten. Ze kunnen normaal hun behandeling voortzetten zonder bijkomende kosten te moeten betalen.

Door een stockbreuk dreigden meerdere ziekenhuizen zonder Paclitaxel te zitten, een geneesmiddel dat bij chemotherapie gebruikt wordt voor patiënten met borstkanker. Het geneesmiddel kan in het buitenland gekocht worden, maar kost daar tot zes maal meer dan in België. Minister De Block had de experts van het FAGG en het RIZIV gevraagd een oplossing te zoeken zonder een meerkost voor de patiënten. Die is nu gevonden via de uitzonderingsprocedure.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.