Mededingingsautoriteit legt Orde der apothekers boete van 1 miljoen euro op

De Orde der apothekers is door het Mededingingscollege van de Belgische Mededingingsautoriteit veroordeeld tot een boete van 1 miljoen euro omdat de Orde geprobeerd heeft om de ontwikkeling van de groep MediCare-Market te belemmeren.

De Orde heeft volgens de Mededingingsautoriteit concurrentiebeperkende praktijken aangewend die erop gericht zijn om de ontwikkeling van de groep MediCare-Market te belemmeren op de markt voor diensten geleverd door apothekers, of zelfs om MediCare-Market van deze markt uit te sluiten. 

"De Orde der apothekers hield de groei van de groep MediCare-Market tegen door met name in oktober 2015 bij alle disciplinaire raden, die te maken hadden met de opening van een vestiging van MediCare-Market, een zaak aanhangig te maken en tegelijkertijd een stakingsvordering in te stellen, in essentie door zich te beroepen op het bestaan van een verwarring tussen de apotheken en de parapharmacieën van de groep, met name wanneer zij naast mekaar gelegen zijn", aldus de Mededingingsautoriteit. 

De praktijken van de Orde zijn niet enkel terug te brengen tot het nemen van juridische stappen, maar zijn onderdeel van een algemene strategie van de Nationale Raad van de Orde der Apothekers om het model van MediCare-Market uit de markt te houden of om de ontwikkeling ervan tegen te houden. De auditeur lijstte verschillende acties op, waaronder waaronder het aanhangig maken van zaken voor de disciplinaire raden, de inleiding van een stakingsbevel, het publiek verspreiden van informatie met bedreigende taal aan het adres van MediCare-Market en maatregelen voor het aanwerven van de openbare macht.

De beroepsvereniging gebruikte die strategie om de economische belangen van de meerderheid van haar leden te verdedigen, klinkt het nog. Ook nam de Nationale Raad van de Orde beslissingen met betrekking tot de uitsluiting van een innovatief distributiemodel. 

"De beslissingen van de Nationale Raad van de Orde der apothekers zijn zo erg schadelijk voor het welzijn van de consument, en in het bijzonder voor de tarifaire (de verkoopprijs van de geneesmiddelen) en voor de niet-tarifaire (op de innovatie) concurrentie, dat zij ernstige inbreuken vormen op het mededingingsrecht", aldus de Mededingingsautoriteit. "Ze schenden voor het overige de jurisprudentie en de beslissingspraktijk inzake het mededingingsrecht die tot stand kwam op het Europees en het Belgisch niveau."

De boete van 1 miljoen euro volstaat volgens de Mededingingsautoriteit om rekening te houden met de ernst van de inbreuk en om afschrikwekkend te werken, zonder buitensporig te zijn.

MediCare-Market stapte naar de Mededingingsautoriteit omdat de Orde zich verzette tegen het businessmodel van de farma- en parapharmacieketen. De Orde zou zich onder meer verzetten tegen het kortingenbeleid en de openingsuren van de keten. De Orde van Apothekers vindt Medicare-Market met andere woorden te commercieel. In 2017 vroeg de apothekersketen al om voorlopige maatregelen te nemen tegen de Orde, met name om enkele schorsingsprocedures van de Orde te schorsen. Toen oordeelde de Mededingingsautoriteit dat er geen "ernstig, onmiddellijk en moeilijk herstelbaar nadeel" ten nadele van de keten werd vastgesteld. 

Lees ook: Nationale Raad Orde Apothekers reageert op monsterboete

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.