Verzekeraars zullen geen gebruik kunnen maken van data van gezondheidstrackers  

De Commissie voor het Bedrijfsleven van de Kamer keurde woensdag een wetsvoorstel van de PS goed om te verbieden dat verzekeraars gebruik maken van gegevens die ingezameld worden via  gezondheidstrackers. 

Nieuwe digitale apps maken het mogelijk om gegevens in te zamelen over de levensstijl, het welzijn en de gezondheidstoestand van de gebruiker, bijvoorbeeld de fysieke activiteit (Runtastic, Runkeeper, etc.),  de voeding  door het aantal calorieën aan te geven (My Fitness Pal) en het lichaamsgewicht via met het internet verbonden weegschalen om een risicofactor zoals bijvoorbeeld diabetes op te sporen. 

De apps kunnen een handige tool zijn op medisch gebied, maar wat verzekeringen betreft kunnen ze gevaarlijk zijn. Sommige verzekeraars eisen toegang tot dergelijke gegevens om bepaalde voordelen toe te kennen of om een onderscheid te maken tussen mensen met een goede gezondheid en mensen met een minder goede gezondheid, aldus de PS.

Voorbeelden uit het buitenland tonen aan dat verzekeraars hun klanten aanzetten om gebruik te maken van dergelijke apps. En in de Belgische autoverzekeringensector bestaat het systeem al  waarbij in het voertuig een toestel wordt geïnstalleerd dat bepaalde parameters meet (zoals het remmen, acceleraties of de aangehouden snelheid). Van die metingen hangt dan af of een klant een voordelig tarief krijgt. De PS vreest dat systemen als ‘Pay as you drive’ ook in de zorg kunnen opduiken.

“De ziekteverzekering moet gebaseerd zijn op  een model dat uitgaat van gedeeltelijke of gehele onderlinge waarborging van de ziekterisico’s en niet op discriminatie op basis van de gezondheidstoestand”, aldus volksvertegenwoordiger Christophe Lacroix.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.