Janssen-vaccin minder effectief tegen deltavariant ? (Amerikaans onderzoek)

Het vaccin van Janssen (Johnson & Johnson) is veel minder effectief tegen de deltavariant dan tegen het oorspronkelijke coronavirus. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een dinsdag gepubliceerd onderzoek, waarover onder meer The New York Times bericht.

Het Janssen-vaccin, waarvoor slechts één prik wordt gebruikt, produceert volgens de studie, die nog niet gepubliceerd is in een wetenschappelijk tijdschrift, relatief weinig antistoffen tegen de deltavariant. Onderzoekers van de universiteit van New York concludeerden dat het middel ongeveer vijf keer minder beschermende antistoffen produceert tegen deze mutant dan tegen het niet-gemuteerde longvirus.

"We willen mensen niet ontmoedigen om het Janssen-vaccin te nemen, maar we hopen wel dat het in de toekomst mogelijk wordt om een tweede prik te krijgen, van Janssen zelf of van Pfizer of Moderna", zegt viroloog Nathaniel Landau van de Universiteit van New York, die de studie leidde.

Ook de vaccins van Pfizer en Moderna produceerden volgens de studie relatief minder antistoffen tegen de deltavariant, maar dit verschil zou minder groot zijn.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten meldden dinsdag dat het in de Verenigde Staten inmiddels bij 83 procent van de nieuwe coronagevallen gaat om de besmettelijkere deltavariant. Aan het begin van de maand was dat nog ongeveer 50 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.