"Laat lucht niet recirculeren bij ventilatiesystemen en airconditioning" (HGR)

Gebruik enkel verse lucht en laat lucht niet recirculeren bij gebruik van airconditioning en ventilatiesystemen. Dat raadt de Hoge Gezondheidsraad aan in een advies om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

Het advies is gericht op het gebruik van passieve ventilatiesystemen, mechanische ventilatie, airconditioning en filters in openbare gebouwen. Het advies geldt niet voor ziekenhuizen en woonzorgcentra.

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om bij ventilatiesystemen de recirculatie van lucht uit te schakelen en de toe- en afvoer van lucht op te voeren. Zorg er dan wel voor dat de buitenlucht wordt aangezogen vanaf een plaats waar de besmettingsgraad van de lucht zo laag mogelijk is, klinkt het. Filters die niet van het HEPA-type zijn, waarmee de recirculatieblokken zijn uitgerust, volstaan niet om het coronavirus uit te filteren.

Het is nog niet duidelijk hoe goed het nieuwe virus zich via de lucht kan verspreiden. Wel kan het in een aerosol tot drie uur lang levensvatbaar blijven en zijn er vermoedens dat mensen ook via de lucht in bepaalde omstandigheden besmet kunnen worden. Toch lijkt het risico dat het coronavirus overgedragen wordt via aerosolen zeer klein.

Voorts wordt aanbevolen de ventilatiesystemen langer te laten werken door ze ten minste twee uur voor gebruik in te schakelen en nog eens twee uur na gebruik te laten draaien. Het is daarnaast aan te raden om lokalen permanent te ventileren, 24 uur per dag en 7 dagen per week, en het debiet te verkleinen wanneer de vertrekken niet worden gebruikt.

In sanitaire lokalen moet er extra voorzichtig te werk gegaan worden. Daar ontstaan voortduren aerosolen (toiletspoeling, kranen, heteluchtblazers om de handen te drogen). Het zijn bovendien vaak krappe en ingesloten ruimtes waar weinig verlucht wordt. Daardoor spelen ventilatiesystemen mogelijk een rol in de verspreiding van het coronavirus.

In ruimtes met ramen volstaat het om de ramen open te zetten. Als dat niet mogelijk is, wordt aanbevolen om onder meer papieren wegwerphanddoekjes aan te bieden en de handdrogers met warme lucht buiten gebruik te stellen, de verluchting op te voeren en de ventilatie continu te laten werken en aan gebruikers te vragen om het toiletdeksel te sluiten voordat ze doorspoelen.

Het was minister Philippe De Backer, bevoegd voor de corona-taskforce, die het advies van de Hoge Gezondheidsraad had gevraagd over de verspreiding van het coronavirus via HVAC-installaties (Heating-Ventilation-Air Conditioning) in gebouwen die geen ziekenhuis zijn. De oorspronkelijke vraag kwam van AG Real Estate, een dochtermaatschappij van AG Insurance. Die wilde in haar gebouwen de installaties voor verwarming, ventilatie en airconditioning op een veilige manier opstarten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.