Huidig testbeleid is helse uitdaging voor huisartsen, erkent Sciensano

Het huidige testbeleid rond het coronavirus is een helse uitdaging voor huisartsen. Dat erkende viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. Er wordt nagedacht over een alternatief, maar dat is er nog niet en dus moeten de huisartsen blijven testen, "want er zijn nog veel gevallen die we missen", klonk het.

Een huisarts uit Edegem (dr. Marieke Geijsels, foto) schreef een open brief naar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke - gepubilceerd in MediSfeer, red. - met de vraag om het huidige testbeleid dringend te herzien. Doordat er een verkoudheidsgolf woedt moet iedereen met symptomen zich ook laten testen bij de huisarts, die worden overstelpt en kunnen zich dus niet meer met andere zorgtaken bezighouden.

Van Gucht erkent de problematiek. "De huisartsen maken zich hier terecht zorgen over", zei hij. Volgens hem is er al gepleit voor een alternatief systeem. "Bijvoorbeeld een app waarop men zijn symptomen invult en dan een code krijgt om zich te laten testen. Dat zou dan kunnen gebeuren bij bijvoorbeeld de apotheker, zoals nu ook al in andere landen gebeurt". 

Tot mensen met lichte verkoudsheidsklachten riep de viroloog op om erg voorzichtig te blijven. "Men moet er zich altijd bewust van zijn dat dit het coronavirus kan zijn. Dus werk dan thuis, draag een mondmasker, vermijd contact met kwetsbare personen...".

In verband met het Covid Safe Ticket (CST) dat vanaf vandaag in Brussel verplicht is op een aantal plaatsen zoals de horeca, waarschuwde Van Gucht dat dit geen 100 procent garantie biedt om niet besmet te geraken. "Ik voel me dan iets veiliger, maar als men alle maatregelen zoals social distancing en mondmaskers laat vallen, blijft het risico op besmetting bestaan". 

Door het Covid Safe Ticket in te voeren, hoopt men vooral dat het aantal gevaccineerden zal toenemen in het Brusselse, en dan vooral bij jongeren. Het risico op een ziekenhuisopname ligt voor een gevaccineerd persoon negen keer lager, verwees Van Gucht naar een Franse studie. Sciensano is zelf met een onderzoek bezig rond doorbraakinfecties en ziekenhuisprofielen, maar dat wordt pas volgende maand gepubliceerd.

In Brussel gaan de ziekenfondsen de volgende dagen zelf vaccinatieplekken oprichten, zo kondigden ze aan. Eén antenne, op de Anspachlaan in het centrum van de stad, is al sinds maandag open. Daarnaast zetten de ziekenfondsen ook hun sensibiliseringsacties voort. Het aantal preventiemedewerkers werd uitgebreid en zij zullen zich nu tot een jonger publiek (35 tot 44 jaar) richten, in plaats van de kwetsbare 65-plussers.

> Lees ook: Open brief aan Minister Frank Vandenbroucke over testbeleid (dr. Marieke Geijsels)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.