Frankrijk en Italië kleuren steeds roder op Europese coronakaart

De populaire vakantiebestemmingen Frankrijk en Italië kennen steeds meer regio's die rood zijn ingekleurd op de Europese coronakaart. Finland en Zweden  zijn voortaan volledig oranje. Geen enkel land is nog groen. Dat blijkt uit de nieuwe update van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Het ECDC publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen en het percentage positieve tests in de voorbije veertien dagen.

Vakantieland Frankrijk kleurt steeds roder op die kaart. De toeristische regio's Normandië en les Pays de la Loire zijn overgeschakeld van oranje naar rood. Hetzelfde geldt voor de regio Grand Est, die grenst aan het zuiden van België.

Ook Italië kleurt donkerder. Basilicata, Abruzzen en Piëmont veranderen van groen naar oranje, Toscane en Marche switchen dan weer van oranje naar rood. Ook Griekenland kleurt weer iets roder. Het gebied Centraal-Griekenland en de Noord-Egeïsche Eilanden veranderen van oranje naar rood, al maakt Epirus wel de omgekeerde beweging. 

Het oosten van Europa blijft grotendeels niet-rood gebied. Maar de kaart toont aan dat de situatie in het noorden van Europa wel achteruit gaat. Zweden en Finland kennen enkel nog oranje gebieden, met rode hoofdstedelijke regio's. In Denemarken kleurt Noord-Jutland voortaan rood. Tot slot zijn ook IJsland en Estland voortaan rood gebied.

België behoudt zijn oranje kleur, met uitzondering van het Brusselse gewest, dat nog steeds rood kleurt. Het Groothertogdom Luxemburg gaat van rood naar oranje.

De Europese kleurencodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen bij terugkeer, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Er zijn EU-aanbevelingen, maar de lidstaten bepalen uiteindelijk zelf welke voorwaarden ze al dan niet opleggen voor mensen die terugkeren uit groene, oranje of rode gebieden. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in het eigen land

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.