Extra leveringen van medicijnen door EG om geneesmiddelentekort weg te werken

Het farmaceutisch bedrijf EG kan vanaf januari volgend jaar maandelijks een half miljoen extra medicijnen leveren aan de Belgische apotheken. De leverancier van generische geneesmiddelen maakt zich sterk dat hierdoor het structurele geneesmiddelentekort in België grotendeels weggewerkt zal zijn. Een extra investering in productiecapaciteit door het Kempense Sanico, EG's belangrijkste Belgische producent, maakt dit mogelijk.

Volgens het federaal agentschap voor geneesmiddelen, het FAGG, is er voor verschillende geneesmiddelen een tijdelijke onbeschikbaarheid. Dat tekort werd volgens EG de voorbije maanden veroorzaakt door een tekort aan bepaalde grondstoffen op de internationale markt, en de Falsified Medicine Directive (FMD).

Die Europese richtlijn is sinds februari van kracht. Om vervalsing van geneesmiddelen tegen te gaan, moet sindsdien elke verpakking een beveiligde zegel en een barcode hebben. Dat heeft voor bijkomende productievertragingen gezorgd, ook bij EG. "We zijn de voorbije maanden op zoek gegaan naar oplossingen en we hebben met onze belangrijkste producent, Sanico uit Turnhout, naar mogelijkheden gezocht om zijn productiecapaciteit met 25 procent te verhogen. Dit was mogelijk door het aanwerven van bijkomend personeel en een investeringen van meer dan 7 miljoen euro in extra productielijnen, goed voor een extra capaciteit van 6 miljoen verpakkingen per jaar", aldus Jef Hus, Managing Director van EG.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.