Europees Geneesmiddelenbureau onderzoekt nieuw medicijn tegen covid-19

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is gestart met de beoordelingsprocedure voor een nieuw geneesmiddel tegen het coronavirus. De Zweeds-Britse fabrikant AstraZeneca heeft het combinatiepreparaat Evusheld ontwikkeld om covid-19 bij volwassenen te voorkomen, zo heeft het EMA in Amsterdam bekendgemaakt.

Uit de eerste testresultaten bleek dat het geneesmiddel - dat bestaat uit de werkzame bestanddelen Tixagevimab en Cilgavimab - doeltreffend kan worden ingezet als bescherming tegen de ziekte. Experts buigen zich nu over alle wetenschappelijke data en tests en zullen de voor- en nadelen van het geneesmiddel tegen elkaar afwegen. Wanneer zij met hun definitieve oordeel zullen komen, is niet bekend. 

Volgens het EMA heeft AstraZeneca nog geen goedkeuring voor de Europese markt aangevraagd. Tot hiertoe is in de EU alleen het geneesmiddel Remdesivir goedgekeurd als speciaal coronamedicijn. Er lopen wel nog goedkeuringsprocedures voor vijf andere preparaten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.