Europa in zee met zevende vaccinproducent

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor een nieuw contract voor de aankoop van vaccins tegen het coronavirus. Het gaat om een overeenkomst met het Amerikaanse farmabedrijf Novavax. Er is sprake van 100 miljoen dosissen van het vaccin, met een optie voor 100 miljoen extra dosissen.

Novavax is de zevende producent waarmee de Europese Commissie een deal sluit voor de levering van vaccins. Het eerste akkoord dateert al van vorige zomer, met AstraZeneca. Nadien volgden BioNTech/Pfizer, Moderna, Janssen (Johnson & Johnson), Sanofi-GSK en CureVac. 

De levering van de vaccins van Novavax worden nog dit jaar, maar ook in 2022 en 2023 verwacht. Het moet wel nog het fiat krijgen van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).

Of het agentschap het Russische vaccin Sputnik V zal toelaten, is volgens Commissievoorzitster Ursula von der Leyen onzeker. "Tot nu toe is de producent er niet in geslaagd voldoende valide informatie te verschaffen om de veiligheid aan te tonen", zei de Duitse aan Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Volgens diezelfde producent is het Russische vaccin intussen wereldwijd al in 69 landen toegelaten. Binnen de  Europese Unie is dat het geval in Hongarije en Slovakije, zonder groen licht van het EMA. Onlangs nog hoopte Rusland op een Europees fiat tegen de herfst. Het EMA test het vaccin al sinds maart. Het hangt van zijn oordeel af of de Europese Commissie in een volgende stap officieel het licht op groen zet om Sputnik V op de markt te brengen. Rusland heeft geen buitenlandse vaccins in eigen land toegelaten.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat medewerkers van het EMA in direct contact stonden met het Russische ministerie voor Gezondheid en Handel. "Volgens onze informatie zijn er geen bezwaren tegen het vaccin en zijn werkzaamheid", stelde Lavrov in de krant "Komsomolskaja Pravda".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.