Elk jaar 35.000 Europese doden door ongevoeligheid voor medicatie

Jaarlijks overlijden meer dan 35.000 mensen in Europa aan een infectie met een ziekteverwekker die niet meer reageert op medicatie. Dat schat de Europese gezondheidsdienst ECDC in. Volgens de dienst stijgt het aantal doden als gevolg van ziekteverwekkers zoals bacteriën die resistent zijn voor medicatie.

Resistentie kan ontstaan als antibiotica te veel of verkeerd worden gebruikt. De bacterie gaat zichzelf er dan tegen beschermen.

Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) maakte de schatting van het aantal sterfgevallen als gevolg van infecties met onder meer resistente bacteriën en schimmels op basis van gegevens over de periode tussen 2016 en 2020. Hoewel het totale gebruik van medicatie tegen dit soort ziekteverwekkers met bijna een kwart daalde tussen 2012 en 2021, nam de toediening van bepaalde types antibiotica juist toe. ECDC pleit voor zuiniger gebruik van onder andere antibiotica, om zo te voorkomen dat nog meer van die geneesmiddelen onbruikbaar worden.

Resistentie van ziekteverwekkers tegen bepaalde medicatie komt volgens ECDC meer voor in het zuiden van Europa dan in het noorden. In sommige Europese landen zijn antibiotica zonder voorschrift van de huisarts verkrijgbaar.

Vrijdag is het European Antibiotic Awareness Day, de Europese dag voor de bewustmaking van het verantwoorde gebruik van antibiotica.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    17 november 2022

    Por favor : dos cervezas en 1/2 kg antibiotica para aperitivo , no tapas !