"Eindelevensverhalen" winnen prijs van Koning Boudewijnstichting

De vzw Amfora, die werkt rond het levenseinde, heeft de Prijs Gert Noël gewonnen voor "eindelevensverhalen". Dat heeft de Koning Boudewijnstichting, die de prijs uitreikt, woensdag bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag van 30.000 euro verbonden.

Voor dat nieuwe instrument in de palliatieve zorg gaat een door Amfora getrainde "eindelevensverhalenschrijver" op interview bij iemand die weet dat hij/zij afscheid moet nemen van het leven door ziekte of ouderdom, en die iets tastbaars wil nalaten. Dat gebeurt thuis, in het ziekenhuis of in het woonzorgcentrum. In dat gesprek tracht Amfora de essentie van de persoon achter de ziekte of ouderdom te vatten: Wat doet het met je om ziek te zijn? Hoe blik je terug op je leven? Hoe kijk je naar wat komt?

Na het interview verwerkt de verhalenschrijver de woorden tot een beknopt eindelevensverhaal, en geeft hij het in een mooi boekje terug aan de betrokkene.

De vzw Amfora heeft sinds haar oprichting in 2015 het concept van eindelevensverhalen op de kaart in Vlaanderen en in de palliatieve zorg, luidt het. Vandaag is Amfora vooral actief in Nederlandstalig België, maar in de toekomst wil ze haar werking ook in het Franstalige landsgedeelte uitbouwen.

Sinds 2000 kent het Fonds Gert Noël, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, jaarlijks een prijs toe aan een initiatief dat de kwaliteit van het luisteren, de informatie en de ondersteuning van patiënten en hun families in ziekenhuizen of in interactie met het zorgnetwerk verbetert.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.