Duizenden Europese vakbondsleden betogen tegen besparingen in Brussel

Duizenden vakbondsleden uit verschillende landen zijn deze voormiddag op straat gekomen in Brussel op vraag van het Europees vakverbond (EVV). Ze verzetten zich tegen besparingen die al maanden op tafel liggen bij de ministers van Financiën. De politie spreekt van ongeveer vijfduizend betogers, de vakbonden zelf van tienduizend.

De Europese ministers bespreken de hervorming van het Europese stabiliteits- en groeipact, dat de begrotingsregels verankert. De bestaande begrotingsregels werden in 2020 aan de kant geschoven zodat lidstaten zelf de pandemie en koopkracht konden aanpakken. In 2024 moet een nieuw pact in werking treden. Dat akkoord komt er wellicht in de week van 18 december. De vakbonden vrezen zware bezuinigingen.

De betogers verzamelden om 11 uur op het Poelaertplein. Van daar trok de stoet langs de binnenring naar het Jean Reyplein. In de menigte wapperden vlaggen en spandoeken van de Belgische, Franse, Italiaanse en Litouwse vakbonden. Ze vragen een Europees solidariteitsmechanisme, vergelijkbaar met de steun tijdens de coronapandemie. Dat systeem moet fondsen vrijmaken die de banen en inkomens van werknemers veilig stellen.

Het nieuwe begrotingskader zou "België een jaarlijkse begrotingsinspanning opleggen van 0,7 procent van het bruto binnenlands product, of 28,8 miljard euro aan besparingen in de komende vier tot zeven jaar", zegt Marie-Hélène Ska, secretaris van de christelijke vakbond ACV. Bij de openbare diensten is daar "geen ruimte" meer voor, vindt zij.

ABVV-secretaris Thierry Bodson valt haar bij. "De geschiedenis toont aan dat de besparingsmaatregelen die Europa in het verleden genomen heeft nooit gewerkt hebben, noch vanuit economisch standpunt, noch vanuit sociaal standpunt."

"Vandaag zeggen we 'nee' tegen de Europese wens om terug te keren naar bezuinigingsregels, en roepen we 'ja' voor een sociaal Europa", zegt Esther Lynch van het EVV. "Werknemers hebben juist overheidsinvesteringen nodig voor een eerlijke ecologische overgang, beter onderwijs, efficiënte gezondheidszorg en hogere lonen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.