De Croo wil af van "heilige huisjes": "Iedereen zal verantwoordelijkheid moeten nemen"

Premier Alexander De Croo roept de partijen in het Overlegcomité op om komaf te maken met taboes en om morgen de coronamaatregelen te nemen die nodig zijn. "Iedereen zal over zijn schaduw heen moeten stappen. Op een moment als dit kunnen er geen heilige huisjes zijn", klonk het vanmiddag in de Kamer.

Premier Alexander De Croo roept vrijdag voor de derde keer in evenveel weken tijd het Overlegcomité bijeen. De strengere coronamaatregelen die de regeringen de afgelopen twee weken namen zijn niet genoeg om de immense druk op de ziekenhuizen en bij uitbreiding de hele zorgsector te verlichten. 

Derde keer, goede keer

De derde keer moet de goeie keer zijn, benadrukten premier Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke eensgezind in de Kamer. "De politiek moet doen wat moet", poneerde die laatste. "Als het stormt en het blijft stormen, moet je de dijken op een gegeven moment wel echt sterk genoeg maken. Het kan niet de bedoeling zijn dat we nog een vierde Overlegcomité samenroepen." 

De Croo benadrukte dat er taboes zullen moeten sneuvelen. "Iedereen zal over haar schaduw heen moeten stappen. Op een moment als dit kunnen er geen heilige huisjes zijn." 

De eerste minister wees op de situatie in de ziekenhuizen en bij de huisartsen, maar noemde ook het onderwijs. De politiek, Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op kop, wilde gezinnen tot nog toe absoluut een nieuwe sluiting van de scholen besparen. Maar de experten van de GEMS stellen dat nu wel voor. In een advies dat donderdag aan de regering werd overgemaakt is sprake van een sluiting van tien dagen in het lager onderwijs. In het secundair onderwijs zou nog maximaal één fysieke lesdag toegestaan zijn.

Vandenbroucke noemde het GEMS-advies alvast "een zeer goed uitgangspunt" voor de vergadering van morgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.