Coronavirus - Risico op besmetting voor mensen die niet naar China zijn gereisd (WHO)

De verspreiding van het nieuwe coronavirus buiten China kan toenemen met de overdracht van de ziekte door mensen die nog nooit naar dit land zijn gereisd. Daarvoor waarschuwde de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"Er zijn verontrustende gevallen van de verspreiding van #2019nCoV door mensen zonder reisgeschiedenis" in China, twitterde Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Detectie van een klein aantal gevallen kan wijzen op een grotere verspreiding in andere landen; kortom, we zien misschien alleen het topje van de ijsberg", voegde de Ethiopiër toe.

Hoewel de verspreiding van de epidemie buiten China nogal gematigd lijkt, waarschuwde Ghebreyesus dat de epidemie zou kunnen versnellen: "Inperking (van het virus) blijft ons doel, maar alle landen moeten de strategie van isolatie gebruiken voor de eventuele komst van het virus."

Buiten het Chinese vasteland zijn meer dan 350 patiënten geregistreerd in ongeveer 30 landen en gebieden. Er zijn twee doden gevallen, de eerste in de Filipijnen, de tweede in Hongkong.

Verschillende landen hebben aankomst uit China verboden en grote luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten opgeschort. Air China heeft enkele vluchten naar de Verenigde Staten geannuleerd.

Op het Chinese vasteland heeft het nieuwe coronavirus 908 doden gemaakt en is het aantal besmettingen momenteel groter dan 40.000.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.