Coronavirus - Eerste besmetting in België heeft "geen enkele consequentie" voor grote publiek

Voor het grote publiek heeft de eerste bevestigde besmetting in ons land met het coronavirus "geen enkele consequentie". Dat zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano en voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus. De besmette persoon, die zaterdag gerepatrieerd werd met acht anderen uit China, verbleef in quarantaine.

Van Gucht zegt dat het publiek nu vooral de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen voor de seizoensgriep moet in acht nemen. "Dat is waar we op dit moment mee moeten bezig zijn", zei hij op een persconferentie.

Op die persconferentie bevestigde minister van Volksgezondheid Maggie De Block dat een van de negen personen die zaterdag vrijwillig gerepatrieerd werden uit China dus positief testte op het coronavirus. Chinese dokters hadden de negen nog gescreend op symptomen voor ze het vlieguig opstapten, en ook op het vliegtuig werden ze gemonitord, maar het is pas bij tests in het laboratorium in Leuven dat de positieve besmetting aan het licht kwam. Die positieve test werd ook bevestigd.

"We hebben de negen personen maandagavond ingelicht. De persoon die positief testte, is overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel", zei De Block. De betrokken persoon zou geen symptomen hebben en kalm blijven onder de situatie. Het Sint-Pietersziekenhuis geldt als referentiecentrum en verzorgt de patiënt "in zeer strikte hygiënische omstandigheden".

Volgens De Block zullen de komende dagen de andere acht anderen verder getest worden. Zij moeten veertien dagen in quarantaine blijven, en daar verandert de bevestigde besmetting niets aan. Maar viroloog Marc Van Ranst, hoofd van het laboratorium dat de tests uitvoert, zei dat de kans dat ze alsnog besmet blijken met de dag kleiner wordt. "De gemiddelde incubatietijd van het virus bedraagt ongeveer een week", zei hij.

De negen, zeven Belgen en twee familieleden, verbleven van elkaar gescheiden in individuele kamers in het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek, zei luitenant-kolonel Patrick Soentjens, diensthoofd van de afdeling infectieziekten van het ziekenhuis. De acht die positief testten, zouden nu hun kamers mogen verlaten, maar blijven dus wel verder in quarantaine. De persoon die besmet is, had weinig contact met de anderen, klonk het op de persconferentie ook.

"Ik wil benadrukken dat het protocol goed gewerkt heeft", zei viroloog Steven Van Gucht. "We hielden rekening met dit scenario. Daarom hebben we de personen getest. Dat was nuttig, zo blijkt nu. Alle voorzorgen zijn ook genomen zodat de negen elkaar niet konden besmetten."

In eerste instantie was sprake van twaalf Belgen die zaterdag gerepatrieerd zouden worden, maar drie van hen zouden toch niet aan boord zijn gegaan. In Neder-Over-Heembeek verbleef ook een Deen, die volgens De Block op hetzelfde vliegtuig zat maar niet onmiddellijk gerepatrieerd kon worden, vanwege een verkoudheid. Ook hij testte negatief. De Deense ambassade zal hem nu naar zijn land helpen terugkeren, zei De Block.

"Paniek is gevaarlijker dan het virus", zei viroloog Steven Van Gucht nog. "Het virus is onder controle."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.