"Coronacijfers iets beter dan eerdere voorspellingen, vierde golf nog steeds mogelijk"

De huidige coronacijfers zijn beter dan wat de modellen hadden voorspeld in augustus. "Dat is een goede zaak, maar de modellen geven nog steeds aan dat een vierde golf mogelijk is in de herfst of de vroege winter", waarschuwt Steven Van Gucht.

De coronacijfers blijven momenteel relatief stabiel. Het aantal besmettingen neemt lichtjes toe tot 2.059 nieuwe besmettingen op dagbasis (+4 procent). Het aantal ziekenhuisopnames (55,3, -9 procent), en de ziekenhuisbezetting (692, -2 procent) en die op intensieve zorgen (216, -2 procent) nemen lichtjes af. 

"Wel is er een groot verschil tussen de regio's", onderstreepte Van Gucht. "In Vlaanderen is er een lichte stijging van de besmettingen, terwijl er in Brussel een licht dalende trend wordt vastgesteld. Die kan vermoedelijk verklaard worden door een daling van het aantal terugkerende reizigers en de strengere maatregelen. In Wallonië neemt het aantal besmettingen nog steeds toe, vooral in de provincie Luik."

De meeste besmettingen worden vastgesteld bij kinderen en tieners, maar naar aanleiding van de start van het nieuwe academiejaar wordt er ook een toename bij de jongvolwassen voorspeld.

Deze cijfers zijn iets beter dan wat de oorspronkelijke modellen in augustus aangaven, beklemtoonde Van Gucht. "Maar de modellen geven nog steeds aan dat een vierde golf mogelijk is in de herfst of vroege winter." Daarom riep de viroloog andermaal op om het risicogedrag te verminderen. "Een daling van het risicogedrag met twintig procent, kan de belasting in de ziekenhuizen halveren", aldus Van Gucht. Dat kan onder meer door het dragen van een mondmasker op drukke plaatsen, een goede ventilatie, een vlotte medewerking aan de contacttracing en het respecteren van de quarantainemaatregelen. "Elke transmissieketting die we kunnen doorbreken, draagt bij tot een vermindering van het aantal risicocontacten", besloot Van Gucht.

De viroloog van Sciensano kwam ook nog eens terug op de versoepeling van de quarantainemaatregelen voor leerlingen jonger dan twaalf jaar. Zo zal een klas pas in quarantaine moeten wanneer er verschillende besmettingen binnen een week worden vastgesteld. Tot nu bedroeg die periode twee weken. Bovendien zal een leerling die in quarantaine zit maar op dag 1 negatief test, die quarantaine meteen mogen verlaten. Van Gucht beklemtoonde dat de nieuwe regels enkel van toepassing zijn voor het onderwijs en dat bijvoorbeeld in de thuissituatie wel strengere regels blijven gelden. "De contacten binnen het gezin zijn namelijk intenser en de kans op overdracht is dan ook groter."

"Met deze regels wordt geen zero-covid-strategie beoogd, maar als we ze consequent toepassen kunnen ze wel helpen om uitbraken in te perken", aldus Van Gucht, die er ook op wees dat de regels minder streng zijn dan in vele andere Europese landen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.