CM-studie: tien geneesmiddelen zijn goed voor 17,3 procent van totale geneesmiddelenbudget

Dure geneesmiddelen zetten de ziekteverzekering steeds meer onder druk. Uit berekeningen van de CM waren in 2019 tien geneesmiddelen goed voor 17,3 procent van het totale geneesmiddelenbudget. Volgens het ziekenfonds, dat een extrapolatie uitvoerde van de facturatiegegevens bij zijn leden, hadden deze tien geneesmiddelen een kostprijs van 911 miljoen euro.

"Dat baart ons grote zorgen", zegt CM-voorzitter Luc Van Gor. "Er komen steeds meer van deze nieuwe, dure geneesmiddelen op de markt die het budget van de ziekteverzekering onder zware druk zetten."

Ook zet de stijging van het budget zich vooral door bij die geneesmiddelen die niet in de gewone apotheek te verkrijgen zijn, maar enkel afgeleverd worden door de ziekenhuisapotheker aan ambulante patiënten. Zij krijgen hun behandeling in het ziekenhuis, zonder dat ze er blijven overnachten. Vaak gaat het om dure, nieuwe geneesmiddelen. Vooral de geneesmiddelen tegen kanker en in mindere mate de geneesmiddelen die immuunreactie onderdrukken bij bepaalde chronische ontstekingen, nemen een steeds grotere hap uit het budget.

Tussen 2010 en 2019 stegen de kosten voor deze geneesmiddelen volgens de CM van 814 miljoen euro naar 2,15 miljard. En dat op een totaal geneesmiddelenbudget van 5,26 miljard. "Daarmee vormen zij de voornaamste oorzaak van de uitgavenstijging van het geneesmiddelenbudget, zegt het christelijke ziekenfonds.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.