Brusselse vaccinatiecijfers licht onderschat om inwoners met dubbele nationaliteit

De Brusselse vaccinatiecijfers worden mogelijk voor een stuk onderschat omdat een deel van de inwoners een dubbele nationaliteit heeft en al in het buitenland gevaccineerd kan zijn. Dat heeft Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, vandaag gezegd.

Wat de vaccinatiegraad betreft, hinkt Brussel duidelijk achterop tegenover de andere gewesten. Volgens Inge Neven heeft 61-62 procent van de Brusselaars een eerste prik gekregen. Ter vergelijking: in Vlaanderen is de kaap van de 75 procent voor de eerste prik al overschreden. 

Volgens Neven zit er wel een kleine onderschatting in de Brusselse cijfers omdat 35 procent van de Brusselse bevolking beschikt over een dubbele nationaliteit. "Een deel van die mensen zijn in het buitenland gevaccineerd en kunnen die vaccinatie laten erkennen als het gaat om een vaccin dat door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA is goedgekeurd", legt Neven uit. Ook vaccinaties met nog niet erkende vaccins kunnen gemeld worden omdat sommige vaccins misschien later nog groen licht krijgen. 

"Het zou kunnen dat 4 of 5 procent van die groep inwoners al gevaccineerd is zonder dat wij het weten, al steek ik mijn hand niet in het vuur voor dat cijfer", nuanceerde Neven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.