Brusselse besmettingscijfers in lijn met vorig jaar, maar minder hospitalisaties

De epidemiologische situatie in het Brussels gewest toont net zoals in de rest van het land stijgende besmettingscijfers en een toenemend aantal ziekenhuisopnames. Toch is ook hier duidelijk het effect van het vaccin zichtbaar. Vorig jaar, toen nog niemand gevaccineerd was, waren de besmettingscijfers van hetzelfde niveau, maar lag het aantal hospitalisaties een stuk hoger.

De ziekenhuisopnames stijgen en op de dienst intensieve zorg liggen nu 90 personen, wat wel een aanzienlijke toename is tegenover de 70 personen die vorige week op intensive care lagen. Maar het blijft dus beperkt in verhouding met het aantal besmettingen.

"We komen ongeveer aan hetzelfde niveau van positieve gevallen als vorig jaar, maar de hospitalisaties zijn veel lager. Dat bewijst de kracht van de vaccinatie, ondanks de minder strenge maatregelen. We roepen dus iedereen op om zich te laten vaccineren, want het helpt", verduidelijkt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

De R-waarde in Brussel bedraagt momenteel 1,2, wat betekent dat elke besmette persoon het coronavirus doorgeeft aan 1,2 mensen. De incidentiegraad over de afgelopen twee weken toont dat er in Brussel 989 besmettingen zijn per 100.000 inwoners. 

Door het stijgend aantal besmettingen worden er nu dagelijks zo'n 10.000 testen afgenomen in Brussel. De positiviteitsgraad bedraagt 10,3 procent. Dat is hoog, maar wel nog onder het Belgische gemiddelde van 15 procent. De meeste besmettingen bevinden zich in de leeftijdscategorie tussen 20 en 49 jaar.

Op vlak van tracing werden afgelopen week 11.000 PLF's behandeld, waarvan 80 procent werd gecontacteerd, en er waren ook 4.600 hoogrisicocontacten waarvan er 89 procent werd bereikt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.