Borgerhoutse school monitort zelf luchtkwaliteit

In het Antwerpse district Borgerhout hebben leerlingen van basisschool De Zevensprong vrijdagochtend actiegevoerd voor betere luchtkwaliteit. De school doet dat, op initiatief van actiegroep Filter Café Filtré, al enkele jaren op maandelijkse basis, maar nu is ze ook begonnen met op het eigen terrein de luchtkwaliteit te meten op verschillende plaatsen.

De Zevensprong ligt vlak bij de haast beruchte Turnhoutsebaan en bij verschillende zogenaamde 'street canyons' waar luchtvervuiling zich ophoopt. De ouders die zich verenigden in Filter Café Filtré zijn dan ook zowel ongerust over de verkeersveiligheid als de gezondheid van hun kinderen. Ze vragen de stedelijke en hogere overheden om maatregelen.

"Wij verwachten dat men beter nadenkt over stadsontwikkeling wanneer men bijvoorbeeld een straat heraanlegt of herinricht", zegt Evi Bultinck van Filter Café Filtré. "Dat gaat over luchtkwaliteit, over de plaats van de auto, over fietspaden. De auto kan misschien wat meer geweerd worden op plaatsen waar dat mogelijk is."

Samen met een andere burgerbeweging, Recht op Lucht, en het district Borgerhout werden op drie plaatsen aan en in de school meetpunten aangebracht voor luchtkwaliteit. "We zijn daar vorige maand mee begonnen en vervangen nu voor de eerste keer de meetbuisjes", zegt Bultinck. "Na een jaar zullen we een eerste evaluatie kunnen maken en er hopelijk dingen uit kunnen leren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.