Wie gevaccineerd is met het Johnson & Johnson-vaccin zal binnenkort een boosterprik krijgen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid woensdag beslist op de Interministeriële Conferentie (IMC). Die gaat ook een globale visie uitwerken over de derde prik, tweet Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).
Momenteel worden alle gevaccineerde 65-plussers en gezondheidsprofessionals uitgenodigd voor een boostervaccin. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beval dinsdag ook een extra vaccin aan voor Belgen die eenmalig gevaccineerd zijn met het vaccin van Johnson & Johnson, ook mensen jonger dan 65 jaar. De ministers volgen nu dat advies. Vanaf half december zullen deze personen uitgenodigd worden.
Het extra vaccin zou minimaal twee maanden na de eerste vaccinatie moeten worden toegediend. De HGR adviseert de boosterprik te geven met het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. In ons land zijn zowat 363.000 mensen, onder wie 243.000 Vlamingen, gevaccineerd met J&J. Uit een Amerikaanse studie, gepubliceerd in het vakblad Science, blijkt dat het coronavaccin van Johnson & Johnson zes maanden na de eerste (en voorlopig enige) prik nog maar voor 13,1 procent beschermt tegen een besmetting met het coronavirus.
De IMC Volksgezondheid gaat ook een globale visie uitwerken over de derde prik. "Op 27 november zullen we de operationalisering ervan bespreken", tweet minister Beke. "Zo geven we de vaccinatiecentra de duidelijkheid die ze vragen."
"Alles wordt in stelling gebracht om de hele bevolking volgend jaar een derde prik te geven", bevestigde federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Om een en ander wetenschappelijk onderbouwd te doen, werd een advies gevraagd over de volgorde, de timing, enzovoort.
Volgens de vicepremier leeft er ook eensgezindheid dat "iedereen in elke sector bijkomende inspanningen zal moeten doen om de circulatie van het coronavirus te verminderen. "Iedereen moet een steentje bijdragen. Dit gaat niet over jongeren tegen ouderen, actieven tegen niet-actieven, of Vlamingen tegen Walen of Brusselaars", luidde het. "We zijn in de zorgsector over een pijngrens aan het gaan."