Bijna vier op vijf studenten maken zich door coronamaatregelen zorgen over studies

Bijna vier op de vijf studenten uit het hoger onderwijs maken zich zorgen over hun studies als gevolg van de heersende coronamaatregelen en ruim een kwart denkt vanwege de maatregelen zelfs niet te zullen slagen. Dat zegt de Christelijke Mutualiteit (CM) op basis van een rondvraag van Teleblok bij 770 studenten.

Door de coronacrisis zijn de fysieke lessen aan universiteiten, hogescholen en in het hoger beroepsonderwijs al meer dan een maand opgeschort. De universiteiten beslisten zelfs al om de lessen zeker tot de zomer te schorsen. Docenten bieden wel allerlei vormen van online onderwijs aan, maar de impact op studenten blijkt dus groot. "Ze maken zich zorgen, voelen zich minder gelukkig en missen het contact met hun medestudenten", aldus de CM.

52 procent van de deelnemende studenten gaf tijdens de bevraging aan het studeren meer uit te stellen dan voor de coronacrisis en 47 procent zegt zich momenteel niet goed te kunnen concentreren. Een (ruime) meerderheid zegt wel over de juiste middelen te beschikken om online les te volgen en er vertrouwen in te hebben dat ze die leerstof begrijpen. Het gemis aan sociaal contact blijkt echter groot. 76 procent van de studenten die zich zorgen maken, duidt dat gebrek aan als een van de oorzaken. Ook de onzekerheid over het studieverloop (stage of examens) scoort op dat vlak hoog.

"Studenten geven aan vooral gezelschap, advies en emotionele steun te missen", zegt Griet Speeckaert van Teleblok. "Meer dan de helft van de studenten voelt zich minder gelukkig dan anders en heeft de indruk minder zinvol bezig te zijn."

Teleblok opent elke werkdag van 18 tot 23 uur zijn anonieme chatlijn op www.teleblok.be voor studenten die nood hebben aan een gesprek.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.